Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (Bebek Dostu)

Güncelleme Tarihi: 07/02/2020

TEKİRDAĞ DEVLET HASTANESİ YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM

Ünitemiz Çocuk Hastalıkları Uzmanı,  Hemşire ve Sorumlu Hemşire, Klinik Destek Personeli ,Sekreter ile 3.Düzey Tescilli, küvöz ve açık yatak ile hizmet vermektedir.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, yoğun bakım ihtiyacı olan tüm bebeklere gerekli desteği sağlamaktadır. Güncel bilgiler ışığında, modern tıbbi donanımıyla bebekleri kısa sürede ailelerine kavuşturmakta, ailelerin bilgilendirilmesinde ve eğitiminde gerekli kaynakları sağlamaktadır.

Bebeklerin bakım ve beslenmeleri ile ilgili bebeğin hemşiresi aileye bilgi verir, emzirme saatlerinde genel durumu iyi olan bebekleri gözetim altında emzirmesini sağlar, anneye emzirme eğitimi verir. Hastanemiz bebek dostu hastane olmasından dolayı yenidoğan yoğun bakım ünitesi emzirme ve destek politikasına uygun hareket eder.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, 34’üncü gebelik haftasından itibaren erken doğum, fototerapi ihtiyacı olan, çoğul gebelik, sepsis, şeker hastalığı olan annelerin bebeği, iri bebek, anne karnında mekonyum yutmuş bebek, zor doğum sonucu oluşan hasarlarda gerekli bakımı ve desteği sağlamaktadır.

12 hastanın aynı anda izlenebildiği ünitemizde 4 adet normal ve 1 adet yüksek frekanslı ossilasyonlu mekanik ventilatör, 11adet hasta başı yoğun bakım monitörü, 2 adet pulse oksimetre cihazı, ve 4 adet yüksek yoğunluklu fototerapi cihazı mevcuttur.

Ünite içindeki seyyar röntgen, ve Eko-Doppler cihazları ile 24 saat hastayı küvözünden çıkarmadan (hasta başı) direk grafi ve ekokardiyografik inceleme yapılabilmektedir. Yine ünite içinde yer alan kapiller kan gazı cihazı kullanılarak bebeklerden çok az miktarda alınan topuk kanı ile kan gazından başka bilirübin, sodyum, potasyum, kalsiyum, kreatinin gibi biyokimya parametrelerine 24 saat kesintisiz bakılabilmektedir.

Çocuk kardiyolojisi uzmanı tarafından hasta başı ekokardiyografik değerlendirme ile yenidoğanların her türlü doğuştan yapısal kalp hastalıklarının tanısı konulmaktadır.

Tüm bebeklere BERA işitme testi uygulanmaktadır.

Doğum servisi, Yenidoğan yoğun bakım ünitesi “anne sütü ile beslenme ve emzirme konusunda” eğitim almış hemşireler bu konuda sorun yaşayan annelere sürekli destek olmakta, danışmanlık hizmeti vermektedir. Emziremeyen bazı annelerde ünitede bulunan anne sütü sağma cihazları ile anne sütü temin edilip yoğun bakımdaki bebeklere verilmektedir.

Hastanemizde ister normal ister sezeryan doğum olsun tüm doğumlarda çocuk hastalıkları uzmanı ve bebek hemşiresi sadece doğacak bebekle ilgilenmek üzere doğum salonunda hazır bulunmaktadır.